2014. okt 02.

Gotham s01e01 - első blikkre

írta: andusss
Gotham s01e01 - első blikkre

Kicsit megcsúsztam ezzel a kritikával, de ami késik....Egy nagy bajom volt ezzel a pilottal. Túl sok mindent sürítettek bele. Nehéz megtalálni a középutat egy első résszel. Könnyű túl keveset mutatni, vagy éppen átesni a ló túlsó oldalára, mint ebben az esetben. Rögtön in medias res kezdődik, a Macskanő előddel, aki végignézi, hogy Bruce Wayne végignézi szülei meggyilkolását. Mindezt az első három percben. Ezzel nincs vége a sztori áradatnak. Tovább spoileres(ebb)en. 


A rész végéig megismerjük Gordont (Ben McKenzie) és a társát, Harveyt (Donal Logue) gyorsan megtalálják a szülők gyilkosát, kiderül, hogy nem is ő a gyilkos, megtudjuk hogy van egy gonosz, Fish Mooney (Jada Pinkett Smith), aki át akarja venni a hierarchiában felette álló főgonosz, Calmine Falcone  (John Doman) szerepét, illetve kaptunk egy előre belengetett főgonoszt, aki még igazán érdekes lehet, ő lesz a Pingvin vagy Oswald (Robin Lord Taylor), aki rögtön be is köpi a főnökeit a zsaruknak. Mindezek után  pedig kiderül, hogy nincs mit tenni, a város ellepte a korrupció, deal with it, de azért Gordon bácsi úgy gondolja szembeszáll ezzel valahogy, a Bruce fiúval (David Mazouz) titokban. Mindebbe még belekavarodik a sötét múlttal rendelkező menyasszony, Barbara (Erin Richards), amiről persze Gordon semmit sem sejt.

Ennyi történést simán két, de akár három részbe is belesűríthették volna, viszont ebből arra lehet következtetni, hogy mér előre kialakult koncepciójuk van a sorozatt haladásával kapcsolatban. A rész végére viszont egy "nesze semmi fogd meg jól" előképet kaptunk a folytatásra. A lényege, hogy bármit tehetsz ebben a városban, csak úgy lesz következménye, ha valaki éppen úgy akarja. Ami még érdekesnek tűnik, hogy Bruce egyáltalán nem lett bemutatva, és a falakon ugráló kislány jövendőbeli Macskanő szintén nem. Van egy olyan sejtésem, hogy mindenki fog kapni egy bemutató epizódot, viszont így kicsit zagyva lesz a dolog, ha haladni akarnak a történetszállal, ami ha minden igaz, a szülők gyilkosának megtalálása. De az is lehet, hogy a korrupció belső elrohasztása, sajnos nem teljesen egyértelmű még ez. 


A színészek kiválasztása elég jól sikerült. Donal Logue jól át tudja adni a lecsúszott, korrupt zsarut, Jada Pinkett Smith idegesítő feje éppen passzol Fish Mooneyhoz, a Pingvint játszó srác pedig telitalálat, el  is tudott lopni néhány jelenetet. Aki kilóg nekem az Ben McKenzie, de lehet csak azért, mert ő nálam sosem fogja lemosni magáról Ryan szerepét a Narancsvidékből. 

Összefoglalva az eddig felvázolt felépítés számomra zavaros, de ettől csak kíváncsi lettem arra, hogy miről fog szólni ez a sorozat? Az biztos, hogy a készítőknek konkrét elképzelése van erről, de ebből a részből nem lehet még egyértelműen leszűrni. A második részt ma nézem, holnap arról is jön egy szösszenet. 



Szólj hozzá

sorozat pilot batman gotham s01e01 bruce wayne james gordon